بیانیه مشترک ایران و ونزوئلا دررابطه با همکاریهای راهبردی
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بولیواری ونزوئلا، دهمین کمیسیون مشترک اقتصادی بلند پایه را در شهر کاراکاس طی روزهای 28 آبان لغایت 1 آذر 1403 برابر با(18 لغایت 21 نوامبر 2024) برگزار نمودند.
بیانیه مشترک فیمابین
جمهوری اسلامی ایران
و
جمهوری بولیواری ونزوئلا
درخصوص
ایجاد مرحله جدیدی از همکاریهای راهبردی
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بولیواری ونزوئلا، دهمین کمیسیون مشترک اقتصادی بلند پایه را در شهر کاراکاس طی روزهای 28 آبان لغایت 1 آذر 1403 برابر با(18 لغایت 21 نوامبر 2024) برگزار نمودند. در جریان این نشست، هیات های دو کشور در فضایی دوستانه و برادرانه گفتگو و دیدار نمودند و به تبادل نظر در مورد روابط دوجانبه، همکاریهای مشترک و دیگر مسائل بین المللی و منطقه ای مورد علاقه مشترک پرداخته و به اجماع گسترده دست یافتند. ریاست هیات ایرانی را جناب آقای امیر سرتیپ عزیز نصیرزاده وزیر دفاع و پشتیبانی نیرویهای مسلح و ریاست هیات ونزوئلایی را جناب آقای سرلشکر رامون ولاسکز آراگوایان وزیر حمل و نقل ونزوئلا عهده دار بودند.
در جریان برگزاری این کمیسیون، طرفین مراتب علاقمندی و آمادگی خویش جهت استمرار تقویت روابط دیپلماتیک فوقالعاده ای که در عالیترین سطوح بین دولت های دو کشور وجود دارد و نتیجه آن حمایت و همکاری در عالیترین سطوح طی 74 سال پیوند عمیق دوستی و برادری میان دو کشور یعنی پس از برقراری روابط دیپلمیاتیک در تاریخ 18 مرداد 1329 (9 اوت سال 1950) میباشد، ابراز نمودند.
از زمان آغاز انقلاب بولیواری تحت رهبری فرمانده هوگو چاوز فریاس، پیوندهای دوستی فیمابین ایران و ونزوئلا به واسطه یک رابطه راهبردی مهم و مستحکم به ویژه از سال 2001 تعمیق یافت چرا که در آن زمان یادداشت تفاهم ایجاد کمیسیون عالی اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری مشترک منعقد گردید، که در راستای آن تاکنون 10 کمیسیون مشترک برگزار و در چارچوب کمیسیونهای یاد شده توافقات مهمیبرای ارتقاء روابط فیمابین حاصل شده است.
طرفین اراده خود را برای ارتقای سطح روابط دوجانبه و تقویت همکاری بین دو کشور در زمینههای مختلف، با بکارگیر شیوههای نوین راهبردی و تحولاتی جهت رویارویی با چالش های بین المللی و منطقه ای، تعمیق همکاری عملی دو جانبه و همچنین تقویت همکاریهای راهبردی در راستای منافع ملت های دو کشور به منظور افزایش خودکفایی اقتصادی و رهایی دو ملت ایران و ونزوئلا و ساختن جهانی چند محوری و چند قطبی، ابراز نموده اند.
ایران و ونزوئلا به عنوان دو کشور دوست و برادر، علاوه بر اشتراکاتی در بینش سیاسی جهانی در برخورداری از آرمانهای بزرگ ضد امپریالیستی؛ متحدان راهبردی هستند که همراهی فوق العاده ای را در عرصه چندجانبه دارند. طرفین بر حمایت متقابل در مورد مسائل مربوط به منافع حیاتی هر یک از دولت ها تاکید کردند.
طرفین تجدید تلاش ها در دفاع از اصول مشترک در زمینه حقوق بشر را که نتیجه آن صلح، توسعه ملت ها، عدالت، دموکراسی و آزادی میباشد را اجتناب ناپذیر می دانند و متعهد به استمرار همکاری مشترک با یکدیگر برای نجات و دفاع از نظم جهانی مبتنی بر حق حیات، حقوق بین الملل با محوریت سازمان ملل متحد و اهداف و اصول منشور آن میگردند.
طرفین صریحاً بر محکومیت جنگ نابود کننده و نسلکشی ادامه دار رژیم صهیونیستی اسرائیل علیه فلسطین و لبنان و نیز گسترش تنش جنایتکارانه به ایران، سوریه و سایر کشورهای منطقه غرب آسیا تاکید نمودند و با کلیه اشکال و صور سلطه گری و سیاست مبتنی بر اعمال زور، یکجانبه گرایی و تشکیل بلوک ها و محافل کوچک طرد کننده علیه کشورهایی که مصصم به آزاد و مستقل زیستن هستند، مخالفت می نمایند.
ونزوئلا از مشارکت برجسته ایران در ابتکار گروه دوستان دفاع از منشور سازمان ملل متحد قدردانی می نماید و متعهد به همکاری با طرف ایرانی جهت پیشبرد روابط بین المللی به منظور تعمیق و گسترش مجامع جهانی مبتنی بر برابری، عدالت و همکاری، در راستای نیل به هدف ترویج مشترک صلح و توسعه جهانی از طریق تحکیم جهان چند محوری و چند قطبی میگردد.
طرفین مخالفت خود را با تحمیل اقدامات قهری یکجانبه غیرقانونی که ناقض اصول محفوظ در حقوق بین الملل از جمله احترام به تمامیت سرزمینی کشورها و عدم مداخله در امور داخلی میباشد و حق توسعه و صلح ملت های ایران و ونزوئلا را مسدود کرده و به شدت آسیب می رساند، اعلام نمودند. زیرا این امر منتج به اقداماتی از جمله ارعاب، تروریسم، مداخلات نظامی و استفاده از زور، از طریق سیاست "صلاحیت قضایی فراسرزمینی" توسط شمار اندکی از کشورها علیه ونزوئلا و ایران به هر بهانه ای میشوند.
طرفین بر تعهد خود برای تداوم ساخت و پایه ریزی یک جهان چند قطبی و چند محوری، تحت هدایت کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای نوظهور، تأکید و از ایجاد یک سازوکار مالی بینالمللی جدید حمایت نمودند.
طرفین متعهد به ادامه ارتقاء و تعمیق همکاری در زمینههایی مانند انرژی، مالی، اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری، معدن، کشاورزی، زیرساخت ها، ارتباطات و علم و فناوری، با پایبندی به تامین منافع متقابل، دوستی و منافع دو ملت گردیدند.
طرفین معقتد هستند که برگزاری دهمین کمیسیون مشترک فرصت بی بدیلی برای ارتقای سطح روابط بین دو کشور، ایجاد و تعمیق جهانی برابر، یک جامعه جهانی عادلانه که صلح و حقوق بشر را ترویج نماید، به شمار می رود.
طرفین رضایت خود را از پیشرفت های بدست آمده از نتیجه مذاکرات شش کمیته ابراز داشتند، این نتایج اجرای موافقتنامههای امضا شده از سوی دو کشور در راستای تأمین منافع و رفاه ملت هایشان را میسر خواهند نمود. طرفین همچنین تاکید نمودند که تمام تلاش خود را در جهت تحقق و اجرایی شدن تعهدات صورت گرفته در زمان مقرر را به کار بگیرند.
هیات ایرانی از رئیس جمهوری بولیواری ونزوئلا، جناب آقای نیکلاس مادورو و دولت ونزوئلا بابت پذیرایی دوستانه و مهمان نوازی صمیمانه طی برگزاری دهمین کمیسیون مشترک قدردانی نمود و از ونزوئلا برای برگزاری یازدهمین کمیسیون مشترک ایران و ونزوئلا، در تاریخی که از طریق مجاری دیپلماتیک تعیین خواهد شد، دعوت به عمل آورد.
این سند در شهر کاراکاس در روز یکم آذرماه سال یک هزار و چهارصد و سه تقویم ایرانی برابر با بیست و یکم ماه نوامبر سال دو هزار و بیست و چهار میلادی در دو نسخه اصلی به زبان فارسی و اسپانیایی که هر دو متن از اعتبار و ارزش یکسان برخوردارند، منتشر گردید.