روابط جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا

روابط جمهوری بولیواری ونزوئلا با جمهوری اسلامی ایران

الف) بخش سیاسی

ونزوئلا در سال 1346 اقدام به تاسیس سفارت در تهران نمود و اولین سفیر این کشور کار خود را در ایران آغاز کرد. در سال 1351 نیز سفارت ایران در کاراکاس افتتاح شد و به این ترتیب روابط سیاسی کامل بین دو کشور در سطح سفارت برقرار گردید. از این زمان تا پیروزی انقلاب اسلامی، دو کشور خصوصا در اوپک دارای همکاریهای نزدیکی بودند. از سال 1357تا سال 1377، روابط عادی سیاسی بین دوکشور برقرار بود. ازسال1377(برابر با سال 1998) با روی کار آمدن آقای هوگو چاوز و انتخاب او بعنوان رئیس جمهوری بولیواری ونزوئلا، فصل جدیدی در روابط فیمابین دو کشور گشوده شد و با نزدیک تر شدن مواضع دو کشور بخصوص در عرصه بین المللی، به تدریج تحرک و پویائی بیشتری در مناسبات و همکاریهای دوجانبه موجود، پدید آمد که از آن جمله می توان به تبادل عدیده سفرهای روسای جمهور اسبق و کنونی دو کشور اشاره نمود.سران دو کشور در این سفرها ضمن تاکید بر اراده و نیت  متقابل خود مبنی براحترام به نظام حقوق بین الملل، هدایت جوامع و اقتصاد کشورهایشان به سمت توسعه از طریق مبارزه برای ریشه کن کردن فقر، بکارگیری تجارت عادلانه و برابر، احترام به حقوق بشرو حفاظت از محیط زیست و تنوع نژادی ، مذهبی و فرهنگی جوامع را یادآور شدند.

شایان گفتن است در دو دهه گذشته مجموعا 8 دور نشست از کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور به طور متناوب در کاراکاس و تهران برگزار شده است. همچنین در پرتو اراده سیاسی طرفین، تا کنون گامهای بلندی در راستای تقویت همکاریهای دوجانبه از جمله در زمینه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برداشته شده است که تجلی این همکاری ها را می توان در قراردادهای متعدد همکاریهای علمی - فرهنگی و اقتصادی (در بخش های خودروسازی، ساخت تراکتورو ماشین آلات کشاورزی ،سیمان، صنایع دریائی ، انرژی ، نفت ، پتروشیمی ، صنایع شیر، لبنیات و مواد غذائی ، ساخت مسکن ، صنایع پلاستیک ، صنایع کوچک و متوسط، صدور خدمات فنی و مهندسی و همکاری های مالی و سرمایه گذاری) مشاهده کرد.

ب) بخش فرهنگی

با توجه به نگرش مردم ونزوئلا به فرهنگ، تاریخ، ادبیات و تمدن ایرانی مناسبات فرهنگی فی ما بین در جریان می باشد. تا کنون 6 سند همکاری های علمی و فرهنگی از جمله در زمینه تبادل دانشجو، همکاری های هنری و مبادلات مردمی بین دو کشور امضا شده و موضوع بسط همکاری های فرهنگی دوجانبه میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بولیواری ونزوئلا در اسناد همکاری جامع میان دو کشور مورد تاکید قرار گرفته است. همچنین در اسفند 1379 یادداشت تفاهم خواهر خواندگی تهران و کاراکاس بین مقامات ایران و ونزوئلا امضا شد.

به منظور ارتقاء کیفی مناسبات فرهنگی فی ما بین اقدامات متنوعی از سوی سفارت جمهوری اسلامی ایران در کاراکاس صورت پذیرفته است از جمله برگزاری کلاس زبان فارسی بر اساس نظام استاندارد و رسمی. همچنین اهمیت ویژهای به مناسبتهای ملی- مذهبی و تلاش در جهت ارائه ارزشهای فرهنگی از طریق برگزاری مناسبتها داده شده است. از آنجا که هنر زبان مشترک انسانهاست، در این بعد فعالیت هایی مانند 6 برنامه موسیقی سنتی ایرانی از سوی گروه پایار برای ایرانیان در اقامتگاه نمایندگی، در وزارت خارجه ونزوئلا با حضور مقامات، سفرا و دیپلماتهای مقیم، در محل باشگاه فرهنگی وزارت نفت و در دانشگاه‎های مرکزی، UCVو سیمون بولیوار اجرا گردیده است. مشارکت در فعالیتهای انساندوستانه و خیریه، تلاش در جهت تقریب ادیان و تاکید بر اشتراکات دینی بین مردم ایران و ونزوئلا جهت تقویت فرهنگ اعتدال و انساندوستی، سایر ابعاد فعالیت های فرهنگی سفارت را تشکیل می دهد.